torsdag 30. oktober 2008

Adabrød

Jeg hadde en bestemor som var fantastisk til å bake brød! Før hun gikk bort (for snart 9 år siden) klarte jeg å 'lure' ut av henne oppskrifta. Ja, det var ikke så vanskelig - egentlig ;)


Her er min oppskrift på kjempegode brød! Oppskrifta gir 6 brød.
2 kg hvetemel
2 kg matpakkebrødblanding (du kan også bruke rugmel-, solsikke, spelt...hva du enn har lyst på)
1 1/2 pakke med tørrgjær
2-3 ss salt
3-4 ss sukker
2-3 dl nøytral olje
3 1/2 liter vann (litt over 37 grader varmt)













Bland alt det tørre....













Hell på med vann. Deigen skal være 'løs og ledig' når den er ferdig eltet (ja, for hand hehe.. God anledning for å opparbeide seg heftige biceps)












"Rensk" slik at det ikke ligger masse deig langs kantene.











Så skal det heves i 1 time....











Så kommer arbeidet med å fordele deigen i 6 godt smurte former (flytende melange er snopvint)










Jeg bruker å lage tre former der deigen ikke går helt opp til kanten - og tre former der den er til kanten. De tre første skal jo rett inn i ovnen og stekes og de tre siste skal stå og vente (er det like mye i alle formene vil de tre siste renne over.... )











Stekes i halvannen time på nederste rille....











...på 200 grader!











Skulle brødene bli veldig mørk kan man legge matpapir over.
...og tilslutt blir de seende sånn ut :)


Knallgode brød!! Bon apetit!

1 kommentar:

Tone sa...

Adabrødene er fantastiske :)